Bel ons of maak een afspraak
Bel ons of maak een afspraak
Terug naar overzicht

Het Coronavirus en uw hypotheek...

De overheid heeft ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Bijna iedereen heeft te maken met deze gevolgen. Wij merken bij veel van onze relaties dat de huidige situatie tot veel zorgen en vragen leidt. Juist in deze moeilijke tijden zijn wij als Ruijters Financiële Diensten, uw belangenbehartiger, extra gemotiveerd om u van dienst te zijn. In dit bericht proberen wij voor u een aantal zaken op een rij te zetten.

Voor iedereen is dit nieuw

De huidige situatie is voor iedereen nieuw. Dat betekent dat we bij veel vragen niet zomaar kunnen zeggen: “ Dit zijn de regels en dit zijn de gevolgen”. Als samenleving moeten we met elkaar steeds weer bekijken wat redelijk en billijk is. Dat geldt ook voor Banken en Verzekeringsmaatschappijen . De overheid heeft een crisispakket gepresenteerd met maatregelen. Het pakket maatregelen moet voorkomen dat oa bedrijven failliet gaan en dat werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het zelfstandigen en mensen met een flex-  en of nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat.

Werktijdverkorting en pensioen

In de komende tijd zullen veel werkgevers overgaan tot werktijdverkorting. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Tot voor kort was dat nog 75 procent. Indien de arbeidsovereenkomst zelf gewoon in stand blijft, mag de pensioenopbouw worden voortgezet over het loon dat voorafgaand aan de werktijdverkorting werd genoten. In dat geval leidt werktijdverkorting dus niet tot een lager pensioen.

Problemen met betalen van bijvoorbeeld premies / aflossing

Het kan zijn dat u als particulier, en met name ondernemer of ZZP- er, opeens een sterke daling heeft van uw inkomen. Op dat moment kan het een probleem worden om bijvoorbeeld uw aflossing / verzekeringen te betalen.

Ons advies is om in dat geval contact met ons op te nemen: leg in een mailtje kort en bondig uit wat uw situatie is. Wij kunnen namens u in overleg treden met de betreffende financiële instelling om te kijken of, met instandhouding van uw verzekeringsdekking, er tijdelijk een oplossing mogelijk is. Ook voor deze maatschappijen is dit een nieuwe situatie, dit betekend dat reactie misschien iets langer kan duren dan u gewend bent, hoop dat u begrip hiervoor heeft.

Vanuit de overheid zijn er inmiddels veel nieuwe regelingen die juist voor dit soort uitzonderlijke situaties burgers en bedrijven financieel te gaan helpen.

Wel of geen woning kopen

Wij zien dat een aantal relaties die met name zelfstandig of ZZP-er zijn en al vergevorderd waren met het kopen van een eigen woning ‘pas op de plaats maken’. Dat begrijpen wij.

Aan de andere kant: iedereen moet wel wonen. Wat zijn de alternatieven? Huurwoningen zijn er veel te weinig. Vrijesectorwoningen zijn ook maar zeer beperkt beschikbaar. De huren daarvan zijn vervolgens vaak weer hoger dan de lasten van een eigen woning. Wij denken dat ook financiële instellingen, ook op aanraden en met ondersteuning van onze overheid, rekening houden met deze bijzondere omstandigheden bij het beoordelen van aanvragen voor een hypotheek en het kopen van woning. Het kopen van een woning t.o.v. huren zal in meeste gevallen nog steeds gunstiger zijn. U bent van harte welkom bij Ruijters Financiële Diensten om uw mogelijkheden te bespreken ! 

Heeft u vragen? Mail of bel ons gerust. Omdat de situatie ook voor ons nieuw is zullen wij niet op alle vragen direct een antwoord hebben. Maar we gaan wel ons best doen!

Dus aarzel niet. We zijn er voor u. Ook in deze bijzondere tijd.

Namens het team van Ruijters Financiële Diensten

financieeladviseurs@ruijters.nl
043-3292945